Voor advies en ondersteuning kun je terecht bij Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Bewegen en sporten is goed voor je, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? De Gezondheidsraad heeft beweegrichtlijnen opgesteld die jouw op weg helpen.

Volgens de beweegrichtlijnen, die dateren van 2017, zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Bewegen in de buitenlucht

Ga lekker in de buitenlucht bewegen en adem frisse, schone lucht in. Dan krijg je de meest waardevolle voedingstof binnen: zuurstof. De beste kwaliteit zuurstof krijg je wanneer je in de natuur bent. De schone lucht levert meer zuurstof aan je cellen, helpt voedsel efficiënter te verteren, verbetert de bloeddruk en bevorderd de zuivering van je lichaam. Bij zonlicht krijg je ook vitamine D binnen. Vitamine D zorgt ervoor dat je je mentaal en emotioneel goed voelt.

Bewegen in buitenlucht. Frisse lucht zorgt voor meer zuurstof in je lichaam.

Bewegen met muziek

In beweging met muziek is pas echt leuk! Luister naar de korte fragmenten van de afspeellijst Running Music. Deze geweldige afspeellijst is heel geschikt om af te luisteren tijdens het (hard)lopen (160-170 bits per minuut). Met deze topnummers kom je in het gewenste loopritme. Bovendien zijn het bekende nummers waar je vrolijk van wordt. Maak je eigen feestje tijdens het (hard)lopen met deze toplijst.

Vergeet de warming up niet! De afspeellijst kun je volgen op mijn Spotify account.

Kijk ook naar dit interessant filmpje van Erik Scherder (ca. 20 minuten) over muziek en bewegen. Of leer nog meer van Erik Scherder over bewegen door op zijn naam hiervoor te klikken. Dan zie je een kort filmpje van hem over Niet thuiszitten, maar thuisbewegen!

Erik Scherder tijdens de nacht van de wetenschap in 2018.

Beweegrichtlijnen voor kinderen

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Kijk hieronder naar de videoclip van Kinderen voor Kinderen over Bewegen is Gezond van 2014.

Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is sport en bewegen niet vanzelfsprekend. Voor de meeste personen geldt dat zij in meer of mindere mate afhankelijk zijn van hun sociale omgeving (ouders, familie, de woonlocatie of zorginstelling). Soms is het lastiger of zijn er aanpassingen nodig zodat beweegactiviteiten beter aansluiten bij hun mogelijkheden. Daarom zijn de beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking net iets anders.

Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Sta vaker op of wissel van houding.
  • Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe!

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. Wanneer je meer beweegt voel je je fitter en doe je nieuwe energie op om aan de slag te gaan met een klus die je al een hele tijd voor je uitschuift. Meer beweging is dus altijd beter! Of dit nu vaker, langer, of intensiever is.

Een advies dat voor iedereen geldt, ongeacht leeftijd, is om minder te zitten. Veel en langdurig zitten lijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben. Deze effecten worden minder zwaar naarmate je meer beweegt, maar je moet heel veel boven het minimum bewegen als je de effecten echt teniet wilt doen. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om je bewust te zijn van je zitgedrag en stilzitten te verminderen, of te minimaliseren.

Tot slot nog een filmpje van Heel Nederland thuis in Beweging.

Met uiteraard Olga Commandeur.
Categorieën: Sport en bewegen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *