Enkele jaren terug had ik de afspeellijst Discotheek Café de Paris Zuidlaren gemaakt. Met allemaal mooie nummers die herinneren aan deze geweldige discotheek in Zuidlaren. Na een jaar had ik nog maar 1 volger. Graag wilde ik meer liefhebbers laten genieten van deze afspeellijst. Dus belde ik op 24 oktober 2023 met de redactie van de krant van Tynaarlo met de vraag of ik een artikel kon aanleveren over Café de Paris. De mevrouw die ik sprak was enthousiast en vroeg mij om gelijk aan het eind van de morgen het artikel met foto aan te leveren; dan kon het de volgende dag al geplaatst worden. Dat was natuurlijk geweldig.

Zo had ik met dit leuke artikel ineens een heel mooi bereik voor mijn PR-campagne voor deze afspeellijst. De wekelijkse editie van dit huis aan huis blad verschijnt in Vries, Eelde-Paterswolde, Eelderwolde, Yde, Donderen, Tynaarlo, Zuidlaren en Annen. Al snel had net zo veel volgers voor deze lijst als ik had voor de afspeellijst “Discotheek het Hof van Rolde”; speciaal gemaakt voor de vrienden van het Hof van Rolde. Ook ik kwam veel in het Hof van Rolde. In die tijd woonden we in Rolde, dus kwam ik daar vaak op de zaterdagavonden.

Met deze twee afspeellijsten wil ik graag er aan bijdragen dat herinneringen aan het Discotheek-tijdperk voor altijd bewaard blijven.

Ga jij ook de afspeellijst op Spotify volgen?

Met de afspeellijst Discotheek Café de Paris Zuidlaren ga je terug naar de periode waarin in bijna in elke plaats in Nederland een Discotheek was. In deze afspeellijst zijn de nummers verzameld die herinneren aan de periode dat Bar de Paris als discotheek fungeerde. Eind jaren 70 en begin jaren 80 waren de mooiste tijden in deze stijlvolle en sfeervolle discotheek. Ga even terug naar deze mooie tijd en herbeleef de uitgaanssfeer van toen. Geniet vooral ook van de extra lange 12″ inch uitvoeringen.

Mijn favorieten in deze lijst zijn: A Lover’s Holida, Vertigo/Relight My Fire, Sunshine Hotel en A Night to Remember.

Weerzien met Gert Jan Diemer

De volgende dag kreeg ik een appje van Gert Jan Diemer uit Annen. Hij had het artikel gelezen en constateerde dat wij naast een gezamenlijke passie voor badminton ook blijkbaar dezelfde muzikale passie delen. Wij kennen elkaar goed van de periode dat Gert Jan lid was van de BC Annen (nu: Badminton Club Annen en Omgeving) en ik van de BC Pluvero in Rolde.

We hebben vaak tegen elkaar gespeeld in de jaren 80; de wedstrijden tussen Annen en Rolde waren altijd erg gezellig. In feite waren in die tijd de competiespelers en -speelsters van Annen en Rolde een soort van familie van elkaar. We speelden vaak tegen elkaar, waardoor de onderlinge banden steeds sterker werden en het was altijd leuk! Ik kijk met veel plezier hier op terug.

Maxi Dance bij Omroep het Hogeland

Na wat appjes over en weer kwam ook nog in beeld dat we beiden fan zijn van Italo Disco! Dat is wel heel bijzonder; ik kan mij niet herinneren dat ik ooit met een andere liefhebber over deze elektronische dansmuziek in gesprek ben geweest.

Maar dat was nog niet alles, want we hebben nog meer gemeenschappelijk. Gert Jan is ook DJ; 1x in de 14 dagen draait hij op vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur voor Omroep het Hogeland. Omroep Het Hogeland is dé lokale publieke multimedia-instelling voor alle inwoners van gemeente Het Hogeland.

Met het programma Maxi Dance neemt Gert Jan je mee terug naar de jaren ’70-’80-’90 met voornamelijk 12-inch uitvoeringen. Gert Jan heeft een grote collectie 12-uitvoeringen op Vinyl opgebouwd waar hij uit kan sorteren.

Ondertussen ben ik bij Gert Jan in Annen langs geweest en heb ik al mijn disco 12-inch uitvoeringen meegenomen. Deze kan Gert Jan een tijdje van mij lenen en kijken welke platen hij kan gebruiken.

Die vrijdagavond heb ik natuurlijk voor het eerst geluisterd naar Maxi Dance en kreeg ik ook mijn verzoekplaat Docter Fautu’s van Cyber People te horen. Wil je ook eens luisteren naar de geweldige muziek van Gert Jan en Jan Roy Wolzak (zij verzorgen om beurten de uitzending) klik dan hier op deze livestream. Je kunt dan ook verzoeknummers indienen. Meeluisteren en kijken kan ook via kanaal 44 van Ziggo. Maxi Dance kun je ook volgen op Facebook.

Volg Maxi Dance op Spotify

Ga met deze playlist terug naar de legendarische Soul Show van Ferry Maat. Iedere vrijdagavond op www.omroephethogeland.nl van 19.00 uur tot 21.00 uur gaan we met het radioprogramma Maxi Dance, vnl. op Vinyl en 12′” uitvoeringen, terug naar deze tijd. Laat je verrassen door deze geweldige nummers.

De Soul Show: Ferry Maat

De Soulshow werd door Radio Noordzee Internationaal (RNI) voor het eerst uitgezonden op 4 november 1973 op de zondagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Met als titel: “Zondagmiddag Soul op de Noordzee”. De laatste Soulshow op zee was op 25 augustus 1974. Een week later, het moment dat de anti-zeezenderwet in werking trad, verdween Radio Noordzee samen met Radio Veronica uit de lucht.

Ferry Maat wilde graag verder met de Soulshow en vanaf 3 oktober 1974 was deze succesvolle show te beluisteren op Hilversum 3 (de TROS); op de donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur. Elke week twee uur lang soul- en discomuziek. Karakteristiek en professioneel waren ook de jingels die in de show werden gebruikt.

De Bond van Doorstarters

De Soulshow werd met 700.000 luisteraars één van de beste beluisterde radio-avond-uitzendingen. Met name in de jaren tachtig werd het mixen en doorstarten van platen een hype. Begin 1984 werd in de Soulshow een nieuw item geboren: de Bond van Doorstarters.

Om 20.30 uur draaide Ferry Maat dan een discomix van een DJ die de mix zelf in elkaar had gezet. Veel DJ’s werden hierdoor geïnspireerd en zijn met name dankzij dit programma onderdeel bekend geworden.

Remixen is nu nog steeds populair. Op Spotify heb ik een mooie afspeellijst samengesteld van megamixes en remixes; dat zijn bewerkte versies van bestaande nummers die gemixed zijn met de fameuze disco-beat van de jaren 70 en 80.

Laat je verrassen door deze te gekke nummers die je zeker zult herkennen en waar je heerlijk op kunt dansen. Get into The Mix!

Mijn favoriete Remix

Your Love van Lime (een Canadese synthpop– en discoband) is mijn favoriete Remix. Hieronder zie je de officiële muziek video van dit nummer. Van de Remix uitvoering zijn geen opnamen beschikbaar. Deze uitvoering duurt 7.04 minuten. De single stond één week op 1 in de U.S. Billboard Hot Dance Club Play. De hoogste notering in de Nederlandse Top 40 was de 10de positie. Met tweede favoriete nummer van Lime is Agent 406.

Soulshow: één van de langslopende radioprogramma’s

Op donderdagavond 31 maart 1988 stopte, na een onafgebroken periode van 14 jaar, de Soulshow bij de TROS op Radio 3. In 1992 kwam de Soulshow terug op Hitradio, het station dat per 11 december van dat jaar van naam veranderde in Radio 538. In 1995 stopte Ferry Maat met de show. Meer dan 10 jaar later kwam de Soulshow weer terug op de radio, bij Radio Veronica op 6 september 2008.

Ferry Maat ontvang in 2006 de Gouden Harp voor zijn succesvolle radioprogramma. Deze oeuvreprijs werd aan hem uitgereikt voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlands dancemuziek. Een jaar later werd op 20 oktober 2007 het 35-jarig bestaan van de show gevierd met de ‘Soulshow Top 100’; uiteraard gepresenteerd door Ferry Maat. Op 13 december 2008 was op Radio Veronica de allerlaatste Soulshow te horen. Met ruim 36 jaar was de Soulshow één van de langslopende radioprogramma’s in Nederland.

Daarna is de Soulshow in 2011 en 2012 nog even terug geweest op de radio bij Arrow Jazz FM. Sinds 2015 is Ferry Maat met zijn Soulshow weer terug en 24 uur per dag te beluisteren via zijn eigen online radiostation Soulshow Radio. Hier worden ook oude uitzendingen uit de glorietijd van de Soulshow bij de TROS op Hilversum 3 / Radio 3 uitgezonden. Het is zeer de moeite waard om eens naar dit radiostation te luisteren!

Categorieën: In de media

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *