Dit is een blog van Arie en Wieneke van Dijk. Wieneke is een oud-collega van Jan Willem (periode Kamer van Koophandel). Samen met haar man, Arie, hebben ze een passie voor Herman Brood.

Jan Willem opperde het idee om in oktober 1994 met een aantal collega’s van de KvK naar Huize Maas in Groningen te gaan voor het jaarlijkse optreden van Herman Brood & His Wild Romance in Huize Maas. Dat was de eerste keer dat wij Herman Brood live hebben zien optreden.

Huize Maas, aan de Vismarkt in Groningen.

Het was geweldig! De muziek, Herman met zijn band, het publiek, we waren verkocht, wat een vibe! Herman heeft ons gegrepen en niet meer losgelaten.

De agenda van de Fresh Poison Tour van Herman Brood & His Wild Romance in 1994 die Arie en Wieneke op verzoek via de fax hebben ontvangen.

De verzamelwoede begint: in eerst instantie cd’s en lp’s, platenbeurzen bezoeken om de collectie op te bouwen. We kwamen in aanraking met andere Broodliefhebbers. Je hebt meteen een klik! Immers je deelt dezelfde passie…..dat is toch het enige dat telt?!  Zoveel te praten….Woorden schieten tekort….(HB).

Een greep uit de vinylcollectie.

Van het één kwam het ander, we hebben inmiddels een hele brede verzameling opgebouwd zoals o.a.  live-opnames van optredens, zogenaamde bootlegs tot eigen videoregistraties, audio, boeken, schilderijen, tekeningen, tourposters groot en klein, kleding, buttons, gebruikte naalden, zonnebrillen, verfrollers etc. tot aan commerciële hebbedingen. Alles zorgvuldig gearchiveerd. Zijn kunst is herkenbaar, wild en echt, net als de man zelf…

Fotowand.

Vele reizen gemaakt zowel in Nederland als in Duitsland om Herman live te zien! Arie maakte door de jaren heen talloze video-opnames van volledige liveoptredens. Eén van de meest waardevolle videoregistraties is het concert wat Herman Brood samen met zijn band gaf In Emden (Duitsland) op 2 december 1999.

De Ticket voor het optreden van Herman Brood in Emden.

Achteraf bleek het één van zijn laatste concerten te zijn, we zagen een bijzonder geestige Herman, lachend en dollend met de band.

Herman Brood achter ZIJN piano.
Herman Brood & His Wild Romance, Emden 2 december 1999.

Herman hield van muzikale uitstapjes, zoals in 1999 samen met de Bigband. Hij bracht zijn muziek in een jazzy uitvoering. Heel mooi was zijn live-optreden op de Grote Markt in Groningen d.d. 17 juni 1999 tijdens Swinging Groningen.

Grote Markt, Groningen: 17 juni 1999 Herman Brood met Big Band. Foto: © FPS/Jos Schuurman.
Groningen, Grote Markt ‘Swinging Groningen. Herman Brood met Big Band.

Herman Brood is overleden op 11 juli 2001 na sprong van het Hilton Hotel in Amsterdam. Kort na zijn overlijden werd “My Way” uitgebracht. My Way is een postume compilatie album met muziek van de Nederlandse Rock & Roll en blues kunstenaar Herman Brood.

Het album produceerde een nummer één hit. De eerste in de carrière van Herman. “My Way” bereikte de nummer één positie in de Nederlandse Top 40 op 18 augustus 2001. Op de Nederlandse albumlijst, bereikte het album de nummer 5 positie op 20 oktober 2001, en bleef 57 weken op de kaart. Het album werd in 2002 gecertificeerd als goud.

My Way Herman Brood 7/11/2001.

Herman Brood loopt nog steeds als een rode draad door ons leven, af en toe krijgen we nog leuke items. Contacten blijf je houden in het circuit.

Kortgeleden nog gekocht de geremasterde LP “Ciao Monkey” 20th Anniversary vinyl, zijn laatste officiële studio album. Een LP die het verhaal verteld, van hoe het leven er toen uit zag voor Herman. Dance On is een van de tracks van deze LP.

Herman Brood & his Wild Romance – “Dance On” (should have been the single of CIAO MONKEY).

Herman Brood 75 jaar in 2021.

Dit jaar wordt weer veel aandacht besteed aan Herman Brood, omdat hij 75 jaar zou zijn geworden en het 20 jaar geleden is dat hij overleed. Er wordt o.a. een herdenkingsmunt uitgebracht door de Koninklijke Nederlandse Munt rond zijn 75ste verjaardag. Herman heeft ons leven verrijkt!! Met vele mooie momenten!! (en die verzamelen wij!). Herman zei en deed dingen die iedereen heimelijk zou willen zeggen en doen.

Enkele uitspraken Herman Brood

“Ik verzamel geen geld, ik verzamel mooie momenten”

“Overal ben ik welkom, en toch hoor ik nergens bij”

“Je glijdt toch gemakkelijker de ladder af dan dat je erop klimt. Het is zaak er ’n beetje elegant vanaf te glijden”

“Ik ben gezegend met vele talenten, het is niet anders”

RESPECT!

Het boek Herman is alive!

In het boek Herman is alive! is een hoofdstuk besteedt aan Arie en Wieneke.

“Herman Brood heeft een diepe indruk achtergelaten in Nederland. Zelfs na zijn dood is de markante muzikant en veelzijdig kunstenaar voor velen nog springlevend. Zijn nalatenschap blijkt veel groter dan gedacht. Van kleurige portretten en snelle schetsen tot kladbriefjes, hersenspinsels en boodschappenlijstjes – gekoesterd door de eigenaar, ingelijst aan de muur of zorgvuldig bewaard in plakboeken.

Bij ieder souvenir hoort een bijzonder verhaal of een speciale herinnering aan de ontmoeting met het fenomeen Brood. Herman is alive!, Herinneringen aan het fenomeen Brood is een verzameling van herinneringen, anekdotes en persoonlijke kunstwerken van lezers van Dagblad van het Noorden met verbindende interviews door Martin Groenewold. Een dwarsdoorsnede van zijn leven en zijn werk, even divers en opmerkelijk als Herman Brood zelf”.

De Herman Brood Academie

De naam van Herman Brood zal altijd blijven voortleven. Zo is zijn naam verbonden aan de Herman Brood Academie. De popacademie is in 2006 opgericht in Utrecht. De academie verstrekt een drietal opleidingen: Artiest Popmuziek, Music Industry Professional en Podium/Studiotechniek. Op de Herman Brood Academie (HBA) staat leren door te doen centraal.

“We creëren situaties die lijken op de toekomstige beroepspraktijk van de studenten. In die omgeving krijgen ze les van professionals die actief en met beide benen in de praktijk staan en graag hun kennis en ervaringen met hen willen delen. De studenten van alle opleidingen van de Herman Brood Academie werken nauw met elkaar samen. Dit biedt hen de unieke mogelijkheid om in korte tijd veel te leren over het vak en te bouwen aan een eigen professioneel netwerk”.

De HBA is de beste MBO opleiding in Nederland in de Muziekindustrie.

De Kunstenaar Herman Brood

Herman Brood werkte als kunstenaar, zoals hij in het leven stond, vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar/navolger van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert en dat is vooral in zijn tekeningen terug te zien, die net als bij Lucebert expressief en karikaturaal en vaak iets wat somber of cynisch zijn.

Herman Brood werkte vaak op groot formaat doeken met verf, spuitbus, (verf)stift en later ook met mallen. Altijd is zijn werk voorzien van een groot en duidelijk aanwezige signatuur. Deze signatuur maakt zo echt deel uit van het werk. Hij werkte in zijn Atelier in Amsterdam, maar ook veel buiten zijn Atelier. Bekend zijn de vele tekeningen op bierviltjes, schetsbladen en zijn koninginnehoofden, werken die hij op zeil (vinyl) maakte met spuitbus.

Het werk van Herman Brood bevindt zich in vele museale, bedrijfs- en particuliere collecties.

Setlist + tekening Angelina Stiehl.
Een prachtig kunstwerk van Herman Brood met de bekende Koninginnehoofden.
De markante kop van Herman (zelfportret).

Herman Brood op Spotify

Luister hier kort naar fragmenten van de afspeellijst Herman Brood & His Wild Romance. De playlist is ook te beluisteren op mijn Spotify Account. Je zult verrast zijn hoeveel nummers je van Herman Brood kent. Je kunt mij volgen op Spotify onder de naam (profiel) DJ Dijk.


21 reacties

Gert Nitters deejay · 21 april 2021 op 19:15

Maidentrip Blog..by Herman Brood

Het fenomeen Herman ooit begonnen op
de hei nabij Grolloo, als pianist van C+B.
Van eenvoudige bluesschema tot een waardig
concert in Düsseldorf, speelden de Blizzards de
sterren van de hemel in Duitsland. Menig poppodia
werd zowel platgespeelt door de bluesvertolkers.
Er ontstonden samenwerkingen met Bertus Borgers
Lou Leeuw en vele andere artiesten uit de regio..
Door het Groninger Springtij kwam Herman in de catacomben van het circuit terecht, met aanhang
van Koos van Dijk c.s. de kunstenaar was geboren!
De Artist Herman scoorde van “t Pleintje tot Dante,
en zijn liefdesleven was niet te stillen..Brood forever.
Ook literair actief zowel voor- als op het podium
met de legendarische mannen..Deelder, Chabot..
steeg men tot grote hoogten..en helaas diepe dalen..
Zelfs in Frylãn grote scharen fans, zalen Schaaf en
In het Holt Deinum speekt men nu nog boekdelen..en
WildRomance nachten spreken tot verbeelding…

Gert Nitters Jazz go Blue..studio NOF burgum

  Wieneke · 22 april 2021 op 21:48

  Gert, bedankt voor de genomen tijd én moeite! voor het schrijven van deze prachtige aanvulling….

  Sue · 23 april 2021 op 10:14

  Wíe anders had je kunnen vragen om een blog te schrijven over HB dan jullie. Prachtig gedaan Arie en Wieneke! Vol passie neergezet met prachtig beeldmateriaal. Een fantastische bijdrage aan deze website.

  Ga door met het verzamelen van mooi momenten!

  Liefs!

   Wieneke · 23 april 2021 op 12:07

   Sue, bedankt voor de genomen tijd en moeite om op onze blog een reactie achter te laten.
   SL Sue: wordt zeer gewaardeerd!

    Gert Nitters deejay · 17 mei 2021 op 14:18

    Dag Wieneke..succes met je blog..zijn er
    mogelijkheden op Facebook of ander media
    aandacht? RTV Drenthe of TVNoord..groet
    Gert Nitters pr zaken NOF media

Folkert · 21 april 2021 op 20:12

Ook wij waren bij het optreden van Herman in Huize Maas in 1994. En bij het optreden op de Grote Markt in Groningen. Zie foto van Jos Schuurman, 2de rij links, Knappe man met spijkerjas met naast zich een blonde vrouw en schuin daarachter een brunette!
Het was in 1994 voor mij een hernieuwde kennismaking met Herman die ik in 1985 in Vlagtwedde (de Marke) had zien optreden. Herman was net getrouwd met Xandra en speelde het nummer I’ll just wanna get married.
Ik herinner mij de Bombitas en dat Herman op zijn kop ging staan. Daar kocht ik ook mijn eerste Herman Brood & his Wildromance T-shirt.
Door Huize Maas werden wij opnieuw gegrepen door het fenomeen!
Do IT FROM THE HEART, DON’T DO IT FROM THE HEAD!
DOPE SUCKS!
Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen jongens.
Always a rock ’n roll junkie!

groeten uut mooi Assen.

  Wieneke · 22 april 2021 op 21:50

  Folkert, bedankt voor de genomen tijd én moeite voor het schrijven van jouw herinnering aan onze Held!

Rob Hanemaaijer · 23 april 2021 op 14:10

Passie voor Herman Brood, Die hebben Arie en Wieneke zeker. Mocht u ze niet kennen, dan blijkt dat wel uit het door hun geschreven stuk. Prachtig en passievol geschreven. Gelukkig heeft ons Kikkerland nog wat Rock & Roll Junkies rondlopen. Chapeau!!

  Wieneke · 23 april 2021 op 18:06

  Rob, bedankt voor de genomen tijd en moeite!
  We waarderen het compliment!! Dankjewel..

Ramon en Simone · 25 april 2021 op 12:35

Leuke blog! De uitspraak van Herman “Ik verzamel geen geld, ik verzamel mooie momenten”, is voor jullie een lijfspreuk geworden. Jullie genieten van de kleine en grote dingen in het leven. Litte we moaie mominten sammelje 🙂

  Wieneke · 25 april 2021 op 21:03

  Ramon en Simone,
  Bedankt! Voor de genomen tijd en moeite voor het schrijven van een reactie!
  We gaan door met onze lijfspreuk…. daar is het allemaal om te doen: Mooie Momenten!

Anneke · 27 april 2021 op 11:09

Wat een mooi artikel ! Ik kan terecht zeggen dat ik enkele jaren geleden Herman Brood beter heb leren kennen door Arie en Wieneke. Ik heb het geluk gehad hun collectie te mogen bewonderen. Voor mij blijft Herman Brood altijd verbonden met hen en met het Hoge Noorden van Nederland. Als zijn muziek hier (op de Belgische radiostations) weerklinkt, denk ik altijd terug aan alle enthousiaste verhalen en mooie momenten.

  Wieneke · 27 april 2021 op 13:36

  Anneke, bedankt voor de genomen tijd en moeite!
  Voor het schrijven van jouw beleving…Herman Brood
  Telkens als ik……………..op de radio hoor moet ik denken aan jou, en aan:
  – hoe alles begon
  – de mooiste dag uit mijn leven
  – sec, drugs & rock-‘n-roll
  – dat we nu toch echt stokoud worden
  (Tekst van een kaart)

Margriet · 28 april 2021 op 09:42

Als je zegt Brood, dan denk ik meteen aan Arie en Wieneke, echte fans in hart en nieren. In 1998 leerde ik Wieneke kennen als collega, wij praten over ditjes en datjes, totdat ze zei dat ze naar Duitsland gingen naar een optreden of iets dergelijks, precies weet ik het niet meer. Ik vertelde dat ik Herman ook leuk vind maar dat ik geen fan ben, ik had wel een LP van hem gekocht toen ik 15 was en had een vriend die regelmatig de microfoon pakte om een optreden te geven en hij zong dan altijd het nummer Saterday Night (misschien wel de bekendste). Ik zelf vind het nummer Tattoo Song het leukst en kan dan ook de hele tekst meezingen, daar is het dan ook bij gebleven. Via Arie en Wieneke ben ik eigenlijk wel op de hoogte gebleven over Herman. Ik ging zelfs voor hun op zoek naar alles wat met Herman te maken heeft, zo was ik een keer op stap in Amsterdam op het Leidseplein en ik stapte een café binnen en daar speelde op dat moment een band. Wij dansten op de muziek ineens zag ik dat de drummer van HB in dat bandje zat. Guzz Genser heet hij, met hem nog een tijdje gesproken en ik kreeg een drumvel voor Wieneke mee!. Ook heb ik een keer een HB gesigneerde fiets voor hun geregeld. Voor dit soort dingen kon ik hun midden in de nacht bellen en ze namen op! Zij hebben ook alles van Herman door de jaren gespaard, onvoorstelbaar, ik vraag mij wel eens af, zal er iemand zijn die hun hierin overtreft? Het is er prachtig, hun huis is één museum! Alles is keurig netjes opgeborgen en gearchiveerd. Als je een bezoek brengt aan hun museum krijg je steevast een cocktail met in ieder geval Grand Marnier. Arie en Wieneke nog heel veel succes met het verzamelen van mooie momenten! Hopelijk zijn wij hier ook een onderdeel van!

Wieneke · 28 april 2021 op 10:54

Margriet, bedankt voor de genomen moeite en tijd!
We zijn blij dat je het opmerkt.., we zijn er zelf ook trots op!
We hebben er veel plezier aan om het te doen!
Leuk om te horen!!!

Gert Nitters deejay · 26 mei 2021 op 11:57

Wieneke..wat denk om ook oud bandleden nog
te vragen om een reactie..Danny Lademacher..Erwin Java..David Hollestelle..Gues and more..
Succes..Gert deejay NOF media

Angelina van der vliet · 7 juni 2021 op 16:49

Héé schatten! Hier een berichtje vanaf het o zo zonnige Texel waar Herman in 1998 optrad in Question plaza. Een avond om nooit te vergeten! Op de dag dat ik hoorde van zijn dood heb ik het schilderij gemaakt dat jullie op jullie blog gezet hebben. Pure passie van het moment. Bedankt dat jullie Herman levend houden en mijn schilderij een plaats heeft gekregen in jullie prachtige “museum”. Tot ziens op Texel of bij jullie in het gezellige museumhuis. Liefs André & Angelina

  Wieneke · 7 juni 2021 op 18:37

  Angelina, bedankt voor de genomen tijd en moeite!
  Herman is onze Held!
  Bedankt voor het compliment!
  We gaan het druk krijgen met het verzamelen van allerlei…………er wordt veel aandacht besteed aan Herman……..dit jaar is het 20 jaar geleden (11 juli) dat hij overleed en hij zou in november 75 jaar oud geworden zijn.
  Brood4ever!!

   Gert Nitters deejay · 11 juli 2021 op 11:20

   Hey vrienden..vandaag een gedenkwaardige dag
   Alweer 20th years ago en Herman nóg geen 55 Jaar
   Ik hou het kort vrinden..Herman by I ditn my Wat
   Groet Gert dj NOF media: Jazz go Blue

Gert Nitters deejay · 11 juli 2021 op 11:22

Sorry..My Way…tipex

  Wieneke · 11 juli 2021 op 22:29

  Dag Gert!
  Fijn dat er aandacht is….
  20 jaar geleden…
  We missen hem nog steeds!!!
  Bedankt GERT!!!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *