Maak een afspeellijst met favoriete nummers van jouw collega’s op Spotify en nodig ze uit om te delen wat het nummer met ze doet!

Waarom huis DJ worden?

Muziek delen brengt mensen samen. Juist in deze tijden van afstand houden en thuiswerken is het zo belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven. Daarom heb ik nagedacht over een manier waarop we makkelijk, spontaan en natuurlijk met elkaar in verbinding kunnen komen. Daarbij liet ik mij inspireren door mijn passie voor muziek. Dit heeft geleid tot het concept ‘word de huis DJ van je werkgever’.

Dit artikel vertelt jou hoe je de muziek weer terug kunt brengen in jouw organisatie. Het concept is met veel plezier en enthousiasme toegepast bij de gemeente Assen.

Zo professioneel hoeft het niet. Als Huis DJ heb je genoeg aan een laptop en een paar goede boxen. Uiteraard kun je jouw DJ set uitbreiden; afhankelijk van wat je wilt.

Het concept van Huis DJ

Hieronder heb ik het concept in stappen beschreven, zodat je het ook kan toepassen in jouw organisatie. Uiteraard kun je delen van het concept ook gebruiken voor het opzetten van een afspeellijst met familie, vrienden of buren.

In deze link vind je het volledige concept in een pdf bestand.

Stap 1: Aandacht vragen voor jouw idee!

Huis DJ van je werkgever worden doe je zo: je begint met een bericht op jullie (social) intranet en vraag aandacht voor jouw initiatief. Je roept de collega’s op hun favoriete nummer(s) naar jou te mailen en nodigt ze uit om de leuke herinneringen die deze nummers oproepen te delen.

Bekijk hier een voorbeeld bericht, die je kunt gebruiken voor jouw oproep. Deze heb ik ook gebruikt voor mijn oproep.

Stap 2: Spotify afspeellijst maken.

De volgende stap is een lijst aanmaken. Je lanceert gelijk een pakkende naam voor de afspeellijst.  

Zo bedacht ik:  Gemeente Assen on Spotify

Voorbeeldtekst bij de afspeellijst op Spotify   

“Dit is de afspeellijst van de gemeente Assen! met de favoriete nummers  van bevlogen en hardwerkende collega’s. Ondanks dat we op afstand van elkaar werken zijn we via deze afspeellijst nog steeds met elkaar in verbinding! Veel luisterplezier en de groeten van DJ Dijk ✋.  

Geef in je berichtgevingen over de lijst nog aan dat door op het hartje bij de afspeellijst te klikken je volger bent en dat de lijst is toegevoegd aan je eigen bibliotheek op Spotify.

Luister naar de afspeellijst Gemeente Assen on Spotify.

Al snel zullen de eerste mails binnenkomen. Je voegt dezelfde dag nog de nummers toe aan jullie afspeellijst op Spotify en je stuurt nog even een persoonlijk berichtje terug.

Je begint aan het samenstellen van een lijst  waarin je de titel van het nummer, de naam van de artiest en de namen van jouw collega’s vermeldt.

Weet je niet hoe je een afspeellijst in spotify moet maken? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Stap 3: publiceren van de lijst

Zodra er voldoende nummers binnen zijn zorg je voor publicatie van deze lijst, bijvoorbeeld op jullie intranet. Dan kan iedereen zien wie welke nummers heeft aangedragen en leer je de muzieksmaak van elkaar kennen. Je zult worden verrast door je collega’s!

Stap 4: Samen met je collega’s genieten van de afspeellijst

In (online) personeelsbijeenkomsten kun je als huis DJ zorgen voor een stukje muziek. Stem dit af met de organisator. Zo heb ik bij de gemeente Assen een aantal tips gegeven over leuke nummers van de afspeellijst en deze kort laten horen. Ook heb ik enkele collega’s gevraagd om het verhaaltje achter hun favoriete nummer te delen. Je speelt het nummer dan op de achtergrond af. Uiteraard zorg jij als huis DJ voor een vrolijke en passende opening- en sluitingsnummer. Voor een goede geluidskwaliteit is het dan handig dat je een goede box of boxjes bij jouw computer of mobile device hebt.

Geniet van de favoriete nummers van jouw collega’s!

Stap 5: Zorg voor promotie van de afspeellijst

Door bijvoorbeeld een bericht op jullie website en vermeld dat iedereen de lijst kan beluisteren; benut ook de mogelijkheden die sociale media biedt. De lijst kan worden afgespeeld tijdens het thuiswerken, een wandeling tussen de middag, het sporten of voor de medewerkers die buiten werken: gewoon in de buitenlucht met oortjes in of een koptelefoon op. Zo hoor je van je collega’s via muziek in plaats van dat je in een bespreking zit; dat is toch veel leuker!

De bonus tips voor extra inspiratie

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen en ben je geïnspireerd? Dan volgen hieronder nog wat bonus tips.

Bonustip 1: Publiceren van de persoonlijke verhaaltjes

Hoe mooi is het wanneer jouw collega’s verhalen willen delen over hun favoriete nummers. Je zult zien dat het vooral enthousiaste verhalen zijn, maar ook emoties zullen voorbij komen. Want muziek maakt je niet alleen vrolijk maar roept ook emoties op en brengt je terug bij bijzondere gebeurtenissen in je leven. De verhaaltjes bundel je en je maakt er een mooie compilatie van met quotes en vermeldt het nummer en de naam van de collega die het nummer heeft aangeleverd. Het artikel wordt dan, bijvoorbeeld, geplaatst in jullie personeelsblad. Digitaal of op papier kan uiteraard ook.  

Je zult verrast worden door nummers en muziekstijlen die door de collega’s worden aangedragen en zo ga je elkaar via de afzonderlijke muzieksmaken beter leren kennen. De verrassende nummers kunnen ook je eigen muzieksmaak verrijken en kun je nieuwe nummers aan je eigen afspeellijsten toevoegen. Wie weet krijg je via een collega een nieuwe favoriete artiest aangereikt!  

Wauw wat een leuk nummer zeg. Bedankt voor de tip!

Bonustip 2: Finale afsluiting met een Top 40!

Uiteraard is er ook een finale afsluiting. Je meldt dan dat de afspeellijst op datum x wordt afgesloten en geeft nog 1x iedereen de gelegenheid om een nummer toe te voegen. Vervolgens kondig je aan dat na de afsluitingsdatum er weer een bericht zal volgen waarin iedereen wordt uitgenodigd bij te dragen aan het samenstellen van een Top 40! Uiteraard op basis van jullie afspeellijst op Spotify.

Promotie van de afpeellijst op intranet.

In deze link nog een voorbeeld oproep, voor het samenstellen van een top 40.

Het bekende logo van de Top 40, samengesteld door jou en jouw collega’s.

Hieronder zie je de Top 40 van de gemeente assen; als eerste organisatie in Nederland met een eigen Top 40 samengesteld op Spotify. Maar eerst het originele YouTube Filmpje met de nummer 1 hit van de gemeente Assen.

Billy Joel met Piano man (1973).

Bonustip 3: Deel je afspeellijst op deze site

Wil je wat extra bekendheid krijgen met je afspeellijst? Deel je lijst dan op deze website.

Aanmelden kan via dit contactformulier.

Stuur dan het logo van jouw organisatie en een link van de afspeellijst naar mij. Dan voeg ik jullie organisatie toe aan de pagina.

Ik ben altijd erg benieuwd naar jullie muziekkeuzes!

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *